XFO Photo Days 2020 Teme

XFO Photo Days 2020 Teme

teme za xfo cover
  

Prethodni XFO Foto maratoni uvijek su imali namjeru biti drugačiji od klasičnih fotografskih natjecanja, a to smo pokušali postići odabirom nestandardnih tema. Veliki dio svih naših tema je proces eksperimentiranja, kršenja ustaljenih pravila i pokušaj da na neki novi način zabilježimo naš motiv. Kao i do sada ove godine kao izazov pred naše sudionike stavljamo tri teme: 5 sekunda, Multimedijalni Pop Art i Eksperiment.

Kao i do sada ove godine kao izazov pred naše sudionike stavljamo tri teme: 5 sekunda, Multimedijalni Pop Art i Eksperiment.

Tema I – 5 Sekunda

Long exposure
Primjer fotografije duže ekspozicije – Autor: Bagrad Badalian
Fotografija preuzeta sa: bagradbadalian.com/Abracadabra

Svaki sudionik predaje 3 fotografije (svaku kao zasebnu fotografiju ili kao seriju fotografija) na bilo koju temu – portret, pejzaž, ulična fotografija, akt, sportska…

Jedino ograničenje je da je vrijeme ekspozicije ograničeno na točno 5 sekundi.

Nemojte zaustaviti vrijeme nego nam pokažite nam što se sve u Vašim fotografijama može dogoditi u 5 sekundi!

Tema II – Multimedijalna Pop-Art fotografija

Pop art kolaž
primjer Pop art kolaža – Autorica: Heath Killen
Fotografija preuzeta sa: canva.com/learn/ways-pop-art-changed-modern-design

Za ovu temu bit će potrebno uz fotografiju kombinirati više različitih umjetnosti i tehnika (grafički dizajn, fotografsku obradu…). Izradite kolaž ili grafiku koja se temelji na nekoj vašoj fotografiji.

Na dosta natječaja zabranjena je ili se ne potiče dodatna obrada (ili se dopušta smo malo „peglanje“) – a mi Vam kažemo da napravite upravo suprotno – saturirajte, klonirajte, režite, aplicirajte filtere i kombinirajte sa grafikama i slažite kolaže koliko Vam je volja – ali pokušajte da ona stilski i vizualno podsjeća ili da je inspirirana pokretima nadrealizma i pop-arta.

 

Tema III – Eksperiment

Kao što i sam naslov sam glasi – tema je eksperiment. U fotografiji se može eksperimentirati na mnogo različitih načina – od tehničkih eksperimenata gdje se igramo postavkama ekspozicije, fotoaparata, objektiva ili nekog drugog pomagala, likovnih kao što su čudne perspektive, kutovi snimanja, kompozicije, boje, pa do umjetničkih eksperimenata koje bi već i mogli nazvati nekom vrstom performansa.

Ovo nije slobodna tema – ali možete fotografirati sve što poželite. Jedino je važno da ta fotografija ne bude obična, klasična fotografija rađena po pravilima – igrajte se, iskoristite objektiv koji nikad inače ne bi u toj prilici, fotografirajte iz nekog totalno čudnog kuta ili pak odradite višestruke ekspozicije… Na vama je da budete kreativni.

Eksperimentalna fotografija
Primjer eksperimenta- Autorica: Jenn Mishra
Fotografija preuzeta sa: expertphotography.com/experimental-photography

Ispunite prijavnicu na Naslovnoj stranici!